València Activa va permetre trobar ocupació a 2.134 persones i va formar gratuïtament a 4.993 persones en 2017

València Activa, la marca que aglutina tota l'oferta en matèria d'ocupació, emprenedoria i formació de l'Ajuntament de València, ha aconseguit que 2.134 persones troben ocupació de forma directa a través de serveis com ‘Barris per l’Ocupació’, la ‘Agència d’Ocupació València Activa’, o bé a través de plans d'ocupació específics o projectes socials.

Les xifres d'aquest 2017 posen de manifest el compromís i l'aposta de l'àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible, amb Sandra Gómez al capdavant, per millorar l'empleabilitat dels ciutadans i augmentar les seues oportunitats laborals.

2.134 contractacions directes

Un dels principals projectes, Barris per l´Ocupació, naix de la necessitat d'aproximar els serveis de València Activa a la ciutadania. En les vuit oficines amb les quals explica el programa han atès a més de 2.219 persones aturades, aconseguint 959 contractacions.

D'altra banda, a través de la imprescindible labor realitzada per l'Agència d'Ocupació València Activa, que ja compta amb 8.217 persones inscrites, 4.987 només en enguany, s'ha contractat a un total de 169 persones.                                

El programa d'accions d'ocupació jove ‘anem!’ ha permès contractar a quasi 500 joves per a treballar durant un any en l'ajuntament de València. D'una banda, 231 joves amb qualificació es van incorporar a principis del mes d'agost, mentre 195 joves sense qualificació es van incorporar  a mitjan mes d'agost.

A açò cal sumar la campanya d'ocupació ‘Oportunitats’, dirigida específicament a majors de 30 i aturats de llarga durada. Una campanya que ha permès contractar a 216 persones per a treballar durant sis mesos en dependències municipals.

Responent al compromís social de València Activa per fomentar l'ocupació entre les persones més vulnerables, s'han engegat plans com el programa ‘Coaching educatiu per a l'ocupació’ per al qual es va contractar a 2 psicòlegs i altres 5 per a el ‘Programa d'atenció integral a dones víctimes de violència de gènere, filles/us i familiars que conviuen amb elles’. A més, amb el ‘Programa d'inserció sociolaboral per a dones en situació d'exclusió social’ s'han produït un total de 36 insercions.

A açò cal sumar el programes d'ocupació i formació dirigit específicament al col·lectiu de dones víctimes de violència de gènere, on 232 dones han sigut ateses, i 67 d'elles han aconseguit un contracte laboral. A més, dins de l'àmbit dels ‘Planes d'igualtat en empreses’ s'ha contractat a 2 tècnics i en el ‘Pla d'orientació, formació i inserció laboral per a dones víctimes de violència de gènere ('INTEGREM’) hi ha hagut 15 insercions laborals i 3 tècnics contractats. A açò cal sumar el ‘Pla d'orientació, formació i inserció per a persones amb diversitat funcional’ que ha atès a 173 persones i ha aconseguit 51 insercions laborals.

Finalment, dins dels plans d'ocupació social, cal destacar el projecte ‘Agrosolidaris’, en el qual 3 dones han sigut formades per a crear i gestionar la seua pròpia cooperativa d'agricultura ecològica, una empresa que pretén seguir generant ocupació, així com el ‘Projecte LAMBDA d'Orientació i Formació Laboral per a població LGTB’, que ha aconseguit la inserció de 2 persones.

La regidora i primera tinent d'alcalde, Sandra Gómez, recalca que ‘l'objectiu de València Activa és oferir a la ciutadania un servei pròxim, integral i de qualitat en matèria d'ocupació, a través de projectes i programes específics que generen oportunitats entre les persones que més problemes tenen per a accedir al mercat laboral.’

També s'han dut a terme projectes europeus amb la finalitat de fomentar les relacions amb organismes internacionals i promoure l'ocupació. En el cas de ‘Eurodisea’ s'han registrat 2 contractacions, 5 en el cas de ‘Jump at school’ i 1 en el marc de el ‘CEPAE’.

En referència a altres projectes, els tallers d'Ocupació desenvolupats pel servei d'ocupació i emprenedoria de l'Ajuntament, finançats pel SERVEF, han permès realitzar 164 contractacions. A tot cal afegir les 6 persones contractades com a docents, orientadors i auxiliars administratius per a desenvolupar el projecte ‘Activa Jove VLC’, programa que fomenta l'emprenedoria i les competències professionals dels joves.

 

4.993  persones formades

En matèria de formació, València Activa, a través de València Activa Express, ha engegat 199 accions d'aprenentatge en competències clau i competències professionals, de les quals s'han beneficiat 3.903 persones.

A açò cal afegir els cursos oferits dins dels plans d'ocupació específics, com els cursos gratuïts d'anglès impartits dins de la campanya ‘anem!’, dels quals s'han beneficiat 332 joves menors de 30 anys. També dirigit a joves aturats és el projecte ‘Activa Jove VLC’, un programa que pretén reforçar l'esperit emprenedor i les competències professionals de les persones joves en el qual han participat 90 alumnes i alumnes. D'altra banda, dins de la campanya ‘Oportunitats’ s'han realitzat 60 cursos de competències digitals dirigits a majors de 30 i aturats de llarga durada, tallers en els quals han participat 248 persones.

Un altre dels sectors que s'ha beneficiat de les accions formatives gratuïtes de València Activa ha sigut el gremi d'artistes fallers de València. 56 artistes han participat en els cursos d'idiomes i informàtica realitzats amb l'objectiu de millorar les seues competències professionals i adaptar-se als canvis i necessitats del seu sector.

Quant a les accions formatives destinades a persones emprenedores, cal assenyalar la formació impartida a través de les 16 ‘Càpsules per a emprendre’ realitzades, en les quals han participat 264 persones. A més, es va dur a terme la realització d'altres cursos com el ‘Itinerari per a la consolidació i creació d'empreses’, en el qual van participar 37 persones, el ‘Curs pla d'empresa emprèn amb èxit’, que va comptar amb 14 participants, i el seminari ‘Vies de finançament per a persones emprenedores’, al que van assistir 34 persones.

També tenen cabuda els tallers de formació de caràcter social, com el curs de Ecodisseny i Autoocupació dirigida a dones aturades en risc d'exclusió social, en el qual 15 dones han tingut l'oportunitat d'aprendre tècniques de disseny sostenible i formació per a poder engegar els seus propis projectes empresarials.

L'objectiu d'aquests cursos i tallers és, segons indica Gómez, ‘donar les eines, ajuda i formació necessària per a aconseguir que les persones participants augmenten les seues competències i coneixements, millorant el seu perfil professional’.

Ajudes municipals per valor d'1.460.000 euros

El consistori ha destinat un total d'1.460.000 euros a ajudes a projectes empresarials i emprenedors. Concretament s'ha fet a través de les ajudes València Activa Crea per valor de 200.000 euros, destinades a recolzar i fomentar les indústries creatives i culturals, concedides a 34 projectes, les ajudes València Activa Emplea amb una dotació econòmica total de 400.000 euros, que el seu objectiu és fomentar l'empra estable i de qualitat, concecides a 65 empreses, les ajudes València Activa Emprén per valor de 600.000 euros, concecidas a 178 idees emprenedores;  i les Ajudes València Activa Impuls Econòmic amb un import total de 200.000 euros que el seu objectiu és recolzar l'activitat econòmica de la ciutat de València, concedides a 58 empreses.

Gómez, ha destacat ‘la importància d'aquestes ajudes que aconseguiran generar ocupació en la ciutat de València, millorant el teixit productiu de la ciutat i oferint noves oportunitats a aquelles persones disposades a emprendre’. 

A açò cal sumar, dins de la campanya d'ocupació i formació per a joves ‘anem!’, les ajudes València Activa Jove: Formació Anglès per valor de 60.000 euros, de les quals s'han beneficiat 75 persones a les quals s'ha lliurat fins a 200 euros per persona per a pagar les taxes dels exàmens oficial de nivell intermedi d'anglès.